Ultimele postări

Cărți utile pentru BAC

By 5/23/2016 07:46:00 p.m. , , , , ,

     Nu sunt un Guru al limbii române (și nici nu îmi doresc să fiu), dar sper să ofer o mână de ajutor celor care se află în categoria liceenilor asemenea mie, pentru care Bacalaureatul (cândva examen al maturității, azi luat peste picior de mulți) bate la ușă.  Răsfoind marea carte a... Internetului am remarcat (surprinsă, e drept) că proba de care par a se teme cei mai mulți dintre elevi este cea de limbă și literatură română. Eu sunt una dintre (probabil) fericitele persoane care și-au echivalat proba scrisă a acestui examen, datorită rezultatelor obținute la Olimpiada Internațională, astfel că nu simt presiunea teancurilor de comentarii sau a nesfârșitelor variante mai mult sau mai puțin rezolvate. Recunosc, însă, că proba de limbă și literatură română nu este una ușoară din cauza subiectivității care stabilește o barieră, de multe ori, între elev și nota maximă, dar cred că este accesibilă și de bun simț pentru oricine, în pofida profilului sau a intereselor generale ale individului. Schimbări care s-ar putea face în cadrul examenului (prin extensie, programelor, sistemului) ar fi multe , dar despre asta vom discuta, poate, într-o altă postare. Până atunci, ne descurcăm cu ce avem și încercăm să descoperim formula care să ne conducă spre acel rezultat mult visat. Tocmai de aceea, m-am gândit să scotocesc prin bibliotecă și să vă recomand câteva auxiliare care să vă ajute în vederea pregătirii examenului. Și, ca să nu pierdem timpul, prezentările vor fi scurte, concise.




1.Comunicare ficțională și nonficțională-Ed.Diversitas (autori:Anda Grif, Diana Olah, Ioana Enescu, Gabriela Șerban)

    Această carte este utilă atât pentru proba orală, cât și pentru Subiectul I al celei scrise (dar multe aspecte pot fi aplicate și la Subiectul al III-lea). Prima parte tratează textul nonficțional, prezentând concepte și teorii legate, în principal, de comunicare: tipologia textelor, stiluri, funcțiile limbajului, situația de comunicare. Cea de-a doua parte abordează textul ficțional, făcând o sinteză a fiecărui gen (liric,epic și dramatic), alături de noțiuni, precum instanțele comunicării, limbajul poetic, nivelurile textului poetic (fonetic,lexical, morfosintactic, etc. utile în vederea interpretării textului), specii și trăsături. De asemenea, auxiliarul cuprinde o anexă în care sunt sintetizare curentele literare. Prezentările sunt schematice, deci pot fi ușor de reținut și de parcurs. Am apreciat prezența a numeroase scheme, liste, structuri care evidențiază esențialul și rezumă atât cât trebuie ceea ce trebuie.


2.Totul despre pregătirea examenului de bacalaureat la limba și literatura română-Alina Panait


    Nu am fost niciodată adepta tocitului unor comentarii. Cred că secretul unei lucrări bune (și, totodată, unui mod eficient de a învăța) constă în următorii pași: citirea operei, selectarea unor secvențe importante și a câtorva concepte generale (temă, perspectivă, instanțele comunicării și alte procedee, în funcție de context) și încercarea de a comenta și de a trece prin propriul filtru opera. Dar, pentru că nu vreau să dezbat această temă acum, trecem rapid la următoarea carte folositoare, de această dată, pentru Subiectul al III-lea. Auxiliarul în discuție cuprinde fiecare operă din programa de Bacalaureat, prezentând povestirea generală a respectivei scrieri, contextul apariției, relația dintre personaje (unde este cazul), tema, titlul, tehnicile și procedeele folosite, caracterizări, structură, interpretare pe nivel (lexical,fonetic, etc.), ș.a.m.d. . Este utilă pentru învățarea și fixarea fiecărui text din programă. Spre deosebire de cartea mai sus menționată, aceasta are prezentări ample, schemele sunt rareori prezente și am sesizat prezența a numeroase clișee (fapt des întâlnit în comentariile și cărțile de acest gen), dar poate fi un suport de aprofundare bun pentru cei interesați.



(Click pe poză pentru mărire)


3.Receptarea textului-Noțiuni de teorie literară, limbă și comunicare-Ed. Polirom (autori:Camelia Gavrilă, Mihaela Doboș)

    Aceasta este una dintre cărțile care m-au bântuit în ultimii ani în vederea pregătirii pentru diverse competiții. Spre deosebire de volumele anterioare, acest ghid de receptare este mai complex, are o formulare, mi se pare, mai elevată, câteva citate critice, trimiteri către diverse opere (și chiar către alte arte:pictură, sculptură), toate oferindu-i, întrucâtva, greutate. Realizează o sinteză a teoriei literare (de la trăsăturile generale ale literaturii, până la opera epică, lirică, dramatică, fiecare amplu prezentată), dar și a conceptelor comunicării )repere teoretice, textul literar și nonliterar, stilul, moduri de expunere, tipuri de text, limbaj). Interesante este secțiunile dedicate Lecturii (tipuri de lectură, lectura creativă, lectura critică)  Artei (limbajul literaturii, al picturii, al muzicii), deosebind auxiliarul de altele existente.  Cred că dintre toate cărțile prezentate în acest articol (și, îmi permit să spun, dintre cele aflate pe piață) aceasta este cea mai bine realizată, indicată atât pregătirii probelor examenului de Bacalaureat, cât și olimpiadelor (până într-un anumit punct). Oferă cititorului șansa de a-și crea o baza de concepte și teorie pe care, dezvoltând-o, să o urce la un alt nivel. În orice caz, o piatră de temelie importantă pe care o recomand cu tot sufletul.


4.Gramatică și stilistică pentru uz școlar-Editura Universitară (autori:Constanța Bărboi, Victor Lișman)

    Partea de gramatică din această carte este extraordinar structurată și ușor de receptat. Bineînțeles, în acest sens contribuie la evitarea anumitor greșeli, dar, cum gramatica nu mai este materie de sine stătătoare în programă și este slab evidențiată în cerințele examenului, ne îndreptăm atenția spre capitolele ce țin de stilistică. Figurile de stil, limbajul artistic, stilurile, punctuația sunt doar câteva dintre problemele teoretice care pot fi înțelese și asimilate datorită acestei culegeri. Cuprinde, de asemenea, teste (grila și nu numai) pentru verificare și fixare, dar culegerea poate fi un suport util și pentru cei care urmează să susțină admiterea la diverse facultății de profil.
  

    Acestea au fost propunerile mele care, sper, să se dovedească folositoare în procesul vostru de învățare. Dincolo de acestea, vă recomand să evitați asimilarea mecanică. Încercați să înțelegeți ceea ce citiți/ învățați și tineți seamă de cel mai important lucru: lectura operelor. Mult succes la examene și spor la învățat!

S-ar putea să îți placă și:

0 comentarii