Ultimele postări

Meniu de Crăciun pentru cititori

By 12/24/2016 12:18:00 p.m. ,

     
     Bate la ușă cea mai frumoasă perioadă a anului. Pretutindeni sălășluiește voia bună, copiii din noi învie și atârnă globuri de idei, speranțe, dorințe în crengile brA(n)dului care se pregătește să ne cuprindă.


     Internetul vuiește și el, mai ales sub tremurul tastelor celor care caută de zor meniuri pentru masa de Crăciun. Nu mă pot lăuda, din nefericire, cu un talent gastronomic, astfel că nu-mi permit să înșir aici rețete mai mult sau mai puțin tradiționale. Am găsit, însă, în desaga Moșului un meniu aparte, livresc, perfect pentru cititori! Vi-l împărtășesc, poate, poate, e și pe gustul vostru!

  • Aperitiv
    Începem cu ceva ușor (cum ar trebui să fie și sufletele noastre în zi de sărbătoare): colinde și cântece de Crăciun. Încă din copilărie, diminețile de Crăciun se deschideau în familia mea cu muzică specifică perioadei. A devenit, deci, tradiție pentru mine să ascult ore întregi colinde, să le cânt (din nefericire pentru cei din jur) și să retrăiesc bucuria copilului de odinioară. Iată câteva playlist-uri pe care le-am ochit pentru acest an:





     
     Tot aici, includem și urările transmise celor dragi. Cu toate că epoca în care trăim ne obligă să apelăm la mediul virtual, telefoane sau SMS-uri, nu mă pot desprinde de obiceiul de a scrie felicitări, scrisori sau simple bilete pentru cei dragi. Așa că dincolo de mesajele la distanță (pe care încerc să le personalizez din dorința de a nu părea cu totul neinspirată, fapt pe care nu îl pot nega...), las celor dragi rânduri scrise de mână (cu stiloul, evident, eterna mea obsesie) lângă cadourile atent pregătite.





  • Fel principal
     Ziua de Crăciun este prilejul revederii celor dragi. Servim, așadar, o porție generoasă de discuții despre tot soiul de subiecte: de la simple rememorări, la politică și filosofie. Cele mai dragi mie sunt povestirile familiei mele despre obiceiurile din copilăria lor, despre Crăciunul de altădată, despre momente care le-au rămas întipărite în suflet. Nu irosiți șansa de a-i descoperi în ipostaza de copii sau de nostalgici care se reîntorc, pentru o clipă, spre ceea ce a(u) fost. 
      După conversațiile aparent interminabile, să ne relaxăm în compania unui film! Nu puteam elimina din lista de propuneri „Micul Prinț”, filmul care m-a cucerit la început de 2016 și a cărui cronică o găsiți aici.  Alte recomandări: clasicul  How the Grinch Stole Christmas, It's a Wonderful Life, Arthur Christmas sau A Christmas Carol. Și, dacă tot redevenim copii, să nu uităm de filmele Disney. Iar dacă nu țineți neapărat să vizionați un film în temă cu perioada, ci vă păstrați înclinațiile „livrești”, vă recomand ecranizarea romanului lui Flaubert, „Doamna Bovary”: Gemma Bovery (a cărui esență, atenție!, nu poate fi descoperită decât dacă ați citit cartea).




     
    Pentru familiile inspirate sau pentru grupurile de cititori care caută activități ludice, se recomandă, tot ca fel principal, crearea de povești. Jocul este simplu: o persoană începe o poveste, este brusc întreruptă de cineva (care trebuie să spună „Stop!” când dorește) și cel de lângă continuă șirul narativ. Dacă vă freamătă dorința de a scrie, puteți lua o foaie de hârtie pe care scrieți o propoziție, apoi îndoiți foaia astfel încât cuvintele să fie acoperite, iar următoarele persoane continuă, fără să știe ce au scris cei de dinainte. La final, după ce toată lumea își notează enunțul, citiți împreună „creația”.

  • Desert
    Se poate servi individual sau împărți cu cei dragi. Servire tip bufet suedez din...bibliotecă. Pentru acest Crăciun, pe lista mea de „desert” se găsesc bunătăți precum: „Micul Prinț” (ca în fiecare an, dar ce ocazie mai bună să mă întorc la el?) și  „Doamna Dalloway”-V.Woolf. Lecturile mele nu sunt tocmai în spiritul sărbătorii, dar necesitatea bate, în acest caz, dorința. Oricum ar fi, celor dornici de a pătrunde în atmosfera iernatică le recomand „Colind de Crăciun”-Ch.Dickens, poveștile lui H.Ch.Andersen (îndeosebi „Crăiasa zăpezii” sau „Fetița cu chibriturile”)  și „Crăciun la New York” - Lisa Nieschlag, Lars Wentrup (pe care am răsfoit-o în librărie și încă regret că nu am cumpărat-o).     
    Tot la categoria „desert” includem desenatul și/ sau coloratul. Cărți precum „Pădurea fermecată” sau „Grădina timpului” sunt perfecte pentru a vă relaxa la sfârșit de zi, pentru a vă deconecta și a reflecta asupra bucuriei Crăciunului (mulțumesc bunei mele prietene pentru acest cadou).



     Indiferent de meniul pe care îl veți alege, nu uitați să asezonați totul cu cel mai bun vin: VinLaTine. Petreceți alături de cei dragi, cu voioșie și căldură în suflet. Crăciunul e despre ceilalți, despre bucuria de a fi împreună, despre bunătate și grijă. Crăciun fericit, dragi cititori! 
     


S-ar putea să îți placă și:

0 comentarii