Ultimele postări

Cărți sub 20 de lei de pus sub brad

By 12/13/2015 12:22:00 p.m. , , , ,

    Mirosul Crăciunului ne învăluie cu fiecare zi scursă.Odată cu el, lipsa de inspirație în ceea ce privește cadourile (îndeosebi sub presiunea unui buget restrâns) pentru cei dragi devine din ce în ce mai acută. Vă vin astăzi în ajutor, cu o scurtă listă de cadouri livrești sub 20 de lei, care abia așteaptă să fie așezate sub brad, în așteptarea noilor posesori!




  1. Mircea Cărtărescu- „Mendebilul” : Am fost fascinată de stilul lui Cărtărescu încă din clasele mici, când, într-unul dintre manualele mele am găsit un text, poate unul dintre cele mai banale scrieri ale lui, dar care, prin tehnica povestirii în ramă, a reușit să mă încânte. L-am uitat, apoi, pe Cărtărescu în cufărul amintirilor, pentru că am fost descurajată de cei din jur, care îmi spuneau ca nu am maturitatea necesară pentru a-l înțelege. În final, mi-am făcut curaj și l-am redescoperit, iar „Mendebilul”, carte pe care am cumpărat-o într-o zi ploioasă, fără a intui măcar subiectul, a fost una dintre primele opere care mi-au deschis apetitul pentru acest autor. Cartea este o incursiune în copilărie, accentuând momentul apariției unui băiat într-un grup de copii, amprentându-le destinul prin poveștile și teoriile șocante pe care le lansează.  Volumul apărut la Humanitas cuprinde și alte două scrieri semnate de autor: „Ruletistul” (în care scriitorul, ajuns la bătrânețe, rememorează întâlnirea cu un om ce pare, mai degrabă, rodul imaginației sale, singurul său cititor fiind, de-acum, Moartea) și „Arhitectul” ( abordând tema creației și a creatorului, prin multiple aluzii și trimiteri la filosofia lui Eliade).  Este adevărat că povestirile în discuție reprezintă o lectură rafinată, astfel că pot fi un cadou potrivit doar celor pasionați de acest tip de cărți, altfel riscând a fi considerate obositoare. Prețul cărții este de 19 lei.
  2. Graham Greene-„La drum cu mătusă-mea”: Cartea prezintă călătoriile lui Henry Pulling, fost director de bancă, în vârstă de 50 de ani, alături de matușa Augusta, pe care o cunoaște la înmormântarea mamei lui. Mătușa Augusta va fi cea care îi va releva bărbatului o altă latură a vieții. Henry, un om fără experiență, care s-a dedicat întotdeauna carierei, va trece de la o existență banală, bazată în mare parte pe îngrijirea gherghinelor și o posibilă, dar neconsumată, relație cu domnișoara Keene, la una plină de neobișnuit, de mister  și aventură. Deși septuagenară, mătușa Augusta este nonconformistă, plină de viață, făcând parte din cercuri periculoase, vârsta devenind un factor pozitiv și, totodată, un motiv pentru care scapă din ghearele poliției (cine s-ar gândi că o bătrânică ar fi în stare să ascundă, de pildă, un lingou de aur într-o lumânare imensă?). De-a lungul călătoriei celor doi, Henry va afla cine este cu adevărat mătușa sa, cu ce se ocupă, cunoscându-i partenerii, deopotrivă de afaceri și de…viață, pentru ca farmecul mătușii va stârni gelozia și pasiunea multor foști (sau actuali) bărbați din jurul ei. Restul recenziei, realizate de mine acum câteva luni, o puteți citi aici. Romanul este potrivit unei persoane care iubește lecturile relaxante, pline de comic, poate, chiar, cu tentă polițistă. A apărut la editura Polirom și costa doar 18,95 lei.
  3. F.Scott Fitzgerald-„Marele Gatsby”: Cine nu a auzit de capodopera cinematografică „Marele Gatsby”? Ei bine, pentru cei care nu știu încă, filmul este o transpunere a cărții la fel de (sau, din punctul meu de vedere, cu mult mai) valoroase. Scurta operă a lui Fitzgerald are în centru povestea de dragoste dintre extravagantul Jay Gatsby (în trecut, sărac) și Daisy, femeia căsătorită cu un bărbat înstărit.  Iubirea aduce transformări în viața ambelor personaje, dar se sfârșește tragic, nu este împlinită și lasă cititorului regretul și tristețea unei lecturi cu adevărat emoționante. Pentru un apropiat îndrăgostit de cărțile de dragoste, sensibil sau pentru cineva care a văzut filmul, dar nu a citit cartea, romanul lui Fitzgerald este un cadou perfect. Romanul poate fi găsit la editura Polirom, la prețul de 17.95 lei.
  4. Rui Zink-„Cititorul din peșteră”: Rui Zink este o descoperire recentă și foarte dragă mie, în sensul în care, deși folosește un limbaj simplu, iar cărțile sale sunt scurte, concise, ele cuprind multiple trimiteri la cultura și literatura universală. Provocatoare, plină de legături cu marile capodopere livrești ale lumii, „Cititorul din peșteră” aduce în discuție povestea unui băiețel, ajuns într-o peșteră, unde îl întâlnește pe Anibalector, un monstru îndrăgostit de lectură. Ca o Seherezada, tânărul este nevoit să îi citească și să îi povestească lui Anibalector pentru a rămâne în viață. Întâlnirea dintre cei doi aduce în atenția cititorului problema lecturii și a formării individului modern, care tinde să se lase acaparat de comoditatea fotoliului său, orbit de mass-media, în detrimentul iubirii pentru capdopere, pentru carte. Un cadou minunat, o lecție de citit încântătoare atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, la doar 19 lei, apărută, de asemenea, la editura Humanitas.
  5. A.H.Bartlett-„Omul obsedat de cărți”: Revenim în sfera cărților polițiste, de această dată cu un roman incitant prin prisma subiectului. John Gilkey este un hoț aparte, pentru că fură, spre mirarea tuturor, volume rare din librării și anticariate. Cu toate acestea, dorința lui nu este de a le vinde sau de a obține profit de pe urma lor, ci de a le citi, dezvoltând o iubire obsesivă pentru ele. O adevărată engimă va pune pe jar un împătimit al cărții, într-un joc de-a șoarecele și pisica. Palpitant, plin de suspans și de episoade neașteptate, romanul este o alegere perfectă atât pentru cei care obișnuiesc a citi romane polițiste, cât și pentru pasionații de carte, în general, dornici de a se avânta în căutarea neobișnuitului hoț. Cartea a apărut la editura Nemira și costa 19,53 lei (prețul variază, din câte am observat cercetând librăriile virtuale, dar se învârte în jurul sumei de 20 lei).
    Acestea sunt doar câteva dintre sugestiile mele de cadouri livrești acccesibile, care, cred eu, ar încânta orice cititor. Aș mai adăuga, pe scurt, colecția de cărți în limba engleză de la editura Penguin, micuțe și negre, al căror preț este cuprins între 5-7 lei și care, prin diversitatea temelor și a stilurilor, sunt, cu siguranță, potrivite oricărui gust. Ca un pont, site-urile specializate în vânzarea de cărți, precum Libris, favoritul meu, au reduceri în această perioadă, astfel că aceste volume pot fi găsite la prețuri mai mici decât cele menționate de mine. Sper ca restrânsa mea listă de recomandări să vă fie de ajutor și să vă inspire în alegerea celui mai potrivit cadou!





S-ar putea să îți placă și:

0 comentarii